Vartodami beta gliukaną pagerinsite savo sveikatą, energijos lygį ar net lengviau numesite nepageidaujamus kilogramus.

Prasta mityba gali itin smarkiai įtakoti jūsų treniruotes ir visą kasdieninį gyvenimą. 9 ryto jūs jau pasiruošęs antram kavos puodeliui, 14 val. jūs jau svajojate o apie popietinį miegą, o 17 val. esate visiškai pasiryžęs išmainyti sporto salę į didžiulę porciją greito maisto. Ir visa tai vien dėl netinkamos mitybos, kuri nesuteikia jums pakankamai energijos.

Jei šie simptomai yra jums puikiai pažįstami, jūsų maisto racione greičiausiai trūksta skaidulų. Skaidulos suteikia daugybę įvairiausių privalumų, o vienas iš jų – paskirsto energijos įsisavinimą tolygiai, todėl jūs nesijausite lyg vieną minutę galėtumėte versti kalnus, o kitą minutę net nepajėgtumėte atsistoti nuo kėdės. Beveik visos skaidulos yra naudingos jūsų organizmui, o ypač beta gliukanas. Tai yra skaidulos, dažniausiai aptinkamos įvairių grūdų ląstelių sienelėse. Didžiausias beta gliukano šaltinis yra miežiai ir avižos. Jos kur kas sulėtina virškinimą ir maisto medžiagų įsisavinimą.

1. Beta gliukanas palaiko stabilių cukraus kiekį kraujyje

Jei vartojate daug skaidulų, jos pasirūpina jog suvartota gliukozė į kraują patektų ne iš karto. Tai labai svarbu, kadangi tuomet, kai į kraują patenka daug gliukozės, jūsų organizmas atsako išskirdamas daug insulino. Tai suteikia energijos antplūdį, tačiau ilgoje perspektyvoje tai nėra itin gerai. Moksliniai tyrimai įrodė, jog tai gali turėti neigiamą įtaką jūsų širdžiai ir kraujotakai.

Kuomet valgote daug proteino turintį maistą, idealus pasirinkimas jį praturtinti miežiais ir avižomis. Tokiu būdu paskirstysite suvartojamą energiją tolygiai ir jausitės energingu dar ilgą laiką. Klinikiniais tyrimais įrodyta, jog skaidulų vartojimas sumažina gliukozės įsisavinimą, o tuo pačiu ir insulino išskyrimą. Tokiu būdu stabilizuosite savo energijos lygius.

2. Skaidulos mažina cholesterolio lygį kraujyje

Vartodami daugiau beta gliukano stabilizuosite cukraus lygį kraujyje. Tai ypač aktualu tiems žmonėms, kurių cholesterolio kiekis yra aukščiau normos. Visai nesvarbu ar sportuojate ar ne, cholesterolis yra dažna problema daugeliui iš mūsų. Būtent aukštas cholesterolio lygis kraujyje yra viena dažniausių širdies ligų priežasčių.

Šia tema atlikto tyrimo rezultatai labai aiškūs ir konkretūs – suvartodami bent 3 gramus beta gliukano kiekvieną dieną, savo cholesterolio lygį kraujyje sumažinsite net 5-8 procentais.

3. Beta gliukanas puikus instrumentas metantiems svorį

Valgant daug skaidulų, jūsų apetitas autimatiškai sumažėja. Tai labai puiku jei laikotės dietos ir bandote numesti svorio. Jei vartojate būtent beta gliukaną, virškinimas sulėtėja, ko pasekoje paskatinamas “pilnumo” hormonų išskyrimas.

Sistemizuota daugiau nei 100 įvairių mokslinių ir klinikinių tyrimų apžvalga pateikė išvadas, jog iš avižų ar miežių gaunamas beta gliukanas gali sumažinti apetitą efektyviau nei kitų rūšių skaidulos. Jei jūsų maiste yra bent 5 gramai beta gliukano, tai sumažins maisto suvartojimą šimtu kalorijų kiekviename patiekale. Tyrimuose dalyvavę viršsvorio problemų turintys vyrai 12 savaičių kiekvieną dieną suvartodavo bent po 7 gramus beta gliukano. Jų rezultatai atsikratant nereikalingų kilogramų buvo kur kas geresni nei tų, kurie į savo racioną neįtraukė beta gliukano.

Literatūros šaltiniai

  1. United States Food and Drug Administration. (2013). Guidance for Industry: A Food Labeling Guide (11. Appendix C: Health Claims). Paimta iš: http://www.fda.gov/Food/.
  2. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2010). Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to oat beta glucan and lowering blood cholesterol and reduced risk of (coronary) heart disease pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006. European Food Safety Authority, 8(12), 1885. DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1885.
  3. Brennan, M. A., Derbyshire, E., Tiwari, B. K., & Brennan, C. S. (2013). Integration of beta-glucan fibre rich fractions from barley and mushrooms to form healthy extruded snacks. Plant Foods for Human Nutrition, 68(1), 78-82.
  4. Mäkeläinen, H., Anttila, H., Sihvonen, J., Hietanen, R. M., Tahvonen, R., Salminen, E., … & Sontag-Strohm, T. (2007). The effect of beta-glucan on the glycemic and insulin index. European Journal of Clinical Nutrition, 61(6), 779-785.
  5. Granfeldt, Y., Nyberg, L., & Björck, I. (2008). Muesli with 4 g oat beta-glucans lowers glucose and insulin responses after a bread meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition, 62(5), 600-607.
  6. Centers for Disease and Control. (2016). National Center for Health Statistics: Leading Causes of Death. Paimta iš: http://www.cdc.gov/nchs/fastats/leading-causes-of-death.htm.
  7. Johansson, L., Virkki, L., Maunu, S., Lehto, M., Ekholm, P., & Varo, P. (2000). Structural characterization of water soluble beta-glucan of oat bran. Carbohydrate Polymers, 42(2), 143-148.
  8. Daou, C., & Zhang, H. (2012). Oat Beta‐Glucan: Its Role in Health Promotion and Prevention of Diseases. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11(4), 355-365.
  9. Biörklund, M., Van Rees, A., Mensink, R. P., & Önning, G. (2005). Changes in serum lipids and postprandial glucose and insulin concentrations after consumption of beverages with beta-glucans from oats or barley: a randomised dose-controlled trial. European Journal of Clinical Nutrition, 59(11), 1272-1281.
  10. Brown, L., Rosner, B., Willett, W. W., & Sacks, F. M. (1999). Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. The American Journal of Clinical Nutrition, 69(1), 30-42.
  11. Beck, E. J., Tosh, S. M., Batterham, M. J., Tapsell, L. C., & Huang, X. F. (2009). Oat beta‐glucan increases postprandial cholecystokinin levels, decreases insulin response and extends subjective satiety in overweight subjects. Molecular Nutrition & Food Research, 53(10), 1343-1351.
  12. Shimizu, C., Kihara, M., Aoe, S., Araki, S., Ito, K., Hayashi, K., … & Ikegami, S. (2008). Effect of high β-glucan barley on serum cholesterol concentrations and visceral fat area in Japanese men—a randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Plant Foods for Human Nutrition,63(1), 21-25.

0 Comments

Leave a reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2024

Log in with your credentials

Forgot your details?